Експлуатація водоймищ
Захворювання риб в ставках для платного риболовлі
Проблеми із захворюваннями риб рідко виникають в перший рік роботи. Зазвичай вони проявляються на другий - третій рік, як результат часто завозять риби з неблагополучних господарств.
Спроби купити найдешевшу рибу рано чи пізно призводять до того, що в господарство завозиться краснуха, збудники філометроідоза, зябрового захворювання, ботріоцефалеза, кавіоза.
Необхідно мати на увазі, що багато хто з рибгоспів Підмосков'я, як втім, і більшість ставкових і садкові господарств в інших регіонах країни, неблагополучні по краснухи коропа. Збудник передається не тільки з самою рибою, але і з водою, зоопланктоном, рибницьким інвентарем, живорибні транспортом. Наприклад, завезення форелі, яка краснухою не хворіє, з рибгоспу, де відзначається краснуха коропа, може призвести до зараження краснухою того водойми, куди висаджується форель.
Якщо риба завезена з господарства, неблагополучного по краснухи, то вона далеко не завжди має клінічні ознаки захворювання, оскільки володіє певним імунітетом до даного штаму збудника. Якщо ж в такий ставок буде посаджена риба з іншого рибгоспу, навіть благополучного по краснухи, швидше за все вона захворіє.
Ні в якому разі не можна брати рибу з ринку. По-перше, найчастіше це риба з південних регіонів країни, де краснуха - природно-осередкове і з цього практично не виліковне захворювання. По-друге, умови транспортування риби "для ринку" - при граничних плотностях посадки, часто без кисню, істотно відрізняються від умов, в яких повинна перевозитися жива риба для подальшого зариблення водойм. Риба, яка зазнала вплив сильного стресу, майже напевно захворіє і дасть високі відходи.
Необхідно прагнути, щоб завозити рибу з одних і тих же перевірених і надійних місць. Завезення риби з різних господарств підвищує ризик виникнення захворювань.
Відсутність об'єктивної інформації про чисельність риб в ставку
Забезпечити облік виловленої риби та визначити, скільки риби залишилося у водоймі - завдання не просте, особливо якщо водойма має велику площу. Облік спійманої риби - це лише один із шляхів контролю, і він не завжди дає об'єктивну інформацію. На додаток до нього необхідно використовувати спеціальні іхтіологічні і рибоводні методи обліку кількості риби.
Важливу інформацію дає застосування професійних ехолотів. Помилки у визначенні числа риби в ставку чи озері можуть призвести до помилкових рішень із завезення живої риби.
Поганий клювання
Поганий клювання риби традиційно пояснюють такими факторами, як зміна тиску, освітленості, зміни погоди і т.д. Проте в ставках, де щільність посадки риби у кілька разів перевищує ту, яка звичайна для природних водойм, погодні особливості позначаються на клюванні в меншій мірі. Погіршення клювання може бути наслідком зниження чисельності риб у водоймі, міграції риби з водоймища, погіршення кисневого та гідрохімічного режиму, захворювання риб і т.д. Розібратися в цьому краще за допомогою фахівця, який постійно працює з вашим господарством.
Поява у риби присмаку, запаху
Запах "дусту" та інші незвичайні запахи
Причиною появи деяких незвичайних присмаків і запахів найчастіше є розвиток деяких видів синьо-зелених водоростей. Проведення нескладних гідробіологічних досліджень дозволить прояснити ситуацію.
Запах нафтопродуктів
Попадання у водойму невеликих кількостей нафтопродуктів навіть в межах ГДК - до 0,05 мг / л - викликає у риби специфічний запах. Необхідно постійно контролювати водозбірну площа ставка, виявити шляхи потрапляння нафтопродуктів. Якщо водоймище старий, не виключено, що нафтопродукти накопичилися у донних відкладеннях. Розібратися з цим дозволять спеціальні аналізи. Існує ряд ефективних методик очищення водойм від нафтопродуктів.
Запах твані, гнильні запахи, запах сірководню
У ставках з високим вмістом у воді органічних речовин, з великими муловими відкладеннями у риби часто з'являється характерний запах "твані", над водоймою відчувається запах сірководню. "Вилікувати" ставок допоможе фахівець, знайомий з методами вирішення цих проблем.